Her türlü kurs, eğitim ile ilgili güncel haber, bildirim ve faydalı bilgileri bu bölümde sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ancak aklınıza takılan ve burada bulamadığınız her türlü sorunuz için lütfen iletişim formu veya telefonlarımız üzerinden bizimle irtibata geçmekten çekinmeyiniz.
Sosyal medyada 100 saat ders alan veya bir vajinismus workshopuna katılmış ama tıp, biyoloji, anatomi fizyoloji ile alakası olmayan hatta sağlıkla uzaktan yakından alakası olmayan kişiler cinsel terapistim deyiveriyorlar.
Hekimler bunu asla yapmıyorlar.
Tedavi yetkisi hekimlerde olduğu halde hekimler bilgi verirken bile 2,3 kez düşünürken sosyal mecralarda hekim dışı kişilerce cinsellik şova dönüştürülüyor.
Cinsel terapistlikten cinsel danışmanlığa terfi etmek neyi çözüyor?
Gerçek şu ki aslında arada bir fark yok!
Klinik psikologlarımız, psikologlarımız cinsel terapi yapamazlar mı?
Elbette yapabilirler.
Lakin gerçekten cinsel sağlık alanının gerekli bilimsel altyapısını oluşturup uzman hekimlerden dersler alarak kendilerini yetiştirmişlerse multidisipliner tedavi gereken bu alanda neden yapamasınlar. Terapi veya tedavi yapmak için hekim bile olsak yetkin ve tecrübeli olmak da lazım.
Ben jinekoloğum ve bana kadın genital anatomisi hakkında çekilmiş öyle yanlış ve kafa karıştıran video içerikleri gönderiliyor ki; hayretler ediyorum.
Hele de kızlık zarı(HYMEN) Hakkında.
Biri bunlara DUR! Demeli.
Çünkü asıl tehlikeler gözden kaçıyor.
Topluma bilgi aktaranların içerikleri tehlike saçıyor.
Üreme ve cinsel sağlık alanında bilgi aktarımını hekimler dışındaki kişilere yasaklamak gerektiğini düşünenlerdenim.
Çünkü çok absürt, çok yanlış bilgiler veriliyor. Bir de kırıta, kırıta, cinsel uyaranlarla kışkırtıcı seks anlatılıyor. Bu cinsel sağlığa olumlu tesir eden koruyucu hekimlik gibi değil.
Tersine insanların libidolarını tırmandırarak dikkat çekici bilgiler olsun diye yanlış ve sapkın bilgiler de aktarılıyor:
Özellikle adölesan dönemindeki gençler asla düşünülmüyor ve bu gençlerimizin kafaları karışıyor.
Sağlık hakkında konuşma yetkisi hekimlere ait olmalı. Ve hekimler de özgür olmalı.
Çünkü tıp biliminde de tartışmalı konular var. Birbirinin zıddı tedavileri savunan hekimler var.
Her hekimin kaygıları, çalıştığı alan, hastalarının dinamikleri ve edindikleri tecrübeler farklı oluyor.
Çok aşırı uçlarda çok rijit olmak bazen hekimlerin birbirlerine bile zarar vermesine yol açarken halk için daha da zararlı oluyor.
Bazı hekimler de çokluk azlığa hükmeder ruh hali ile farklı iddialarda bulunan meslektaşlarını yerlere çalıyorlar, meslek odalarına şikayet ediyorlar.
Sanki her konuyu her hekim her yönü ile bilebilirmiş gibi. Bazı sağlık sorunlarını birçok hekim farklı yöntemlerle tedavi edebilir. Hekimlerimizin şahsi tecrübeleri de önemli.
Cinsel bilgileri sentezlerken ezbercilik ve taklit yerine, her verilene teslim olmak yerine sorgulamak, araştırmalar yapmak hekimin kendi aklı, araştırmaları ve en önemlisi de klinik tedavi sonuçları ile elde ettiği başarılar doğrultusunda hareket edilebilir.
Birilerinden ders alsak bile sahadaki kendi tecrübelerimi çöpe atamayız.
Cinsel sağlık alanında hizmet veren hekimler olarak kendimize cinsel terapist veya cinsel sağlık uzmanı diyoruz.
Türkiye'de üniversiteler bünyesinde cinsel terapist yetiştiren bir tıpta uzmanlık alanı yoktur.
Türkiye’mizde benim gibi bu alandaki sorunları gören ve çözmek isteyen hekimler var.
Bu hekimler bir yandan sahada hasta tedavi ederken diğer yandan dernekler aracılığı ile yabancı seksoloji kürsü çalışmalarının yayınları ile kendilerine özel bir birikim oluşturmaya çalıştılar.
Örneğin ben kendimi cinsel sağlık uzmanı olarak nasıl tanımlıyorum?
18 yıllık tecrübem ve aldığım eğitimler ağırlıklı olarak cinsellikle ilgili olduğu için.
37 yıllık tıp birikimi, 2 yıllık çocuk hekimliği ve 29 yıllık jinekolog olmanın yetkileri ve yetkinliği ile bütüncül baktığımda Türkiye'de cinsellik konuşacaksak bunu hakkı ile yapabilecek olanlar önce hekimlerdir.
Tıp öğrencilerimiz, ürolog ve jinekologlarımız, aile hekimlerimiz, psikiyatristlerimiz özellikle çocuk psikiyatristlerimizin cinsel sağlık alanında duyarlı olması ve cinsellikte temel yaklaşımı bilmelerinin sayısız faydası var.
Hekimler zaten anatomi, fizyoloji, biyokimya, endokrin, diyet, psikiyatri, nöroloji, genel cerrahi, tıbbi biyoloji, kadın doğum, üroloji, çocuk hastalıkları, mikrobiyoloji ve intaniye yanında tüm bedene ait klinik dallarda temel bilgileri alıyorlar.
Sadece üzerine CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINA NASIL YAKLAŞMAK GEREK VE TEDAVİYE YÖNELİK NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPILIYOR? Eğitimini ekledikleri takdirde cinsel sağlık alanında gerekli donanıma sahip olabilecekler.
Cinsel tedavi pratiğini geliştirinceye dek de sahada aktif çalışmış tecrübeli hekimlerden süpervizyon danışmanlığı da eklenirse kısa sürede cinsel sağlık uzmanı yetisine sahip olurlar.
Nasıl ki yan dal ihtisasları yapıyoruz tıpkı onun gibi usta çırak eğitimi ile eksikler tamamlanmış oluyor.
Türkiye' de gittiğimiz her eğitim, her kurs, her kongre bizlerin bilgi hazinesini zenginleştiriyor.
Cinsel eğitimler sayesinde cinsel sağlık alanında konuşabilme cesareti, rahatlığı yanında yanlışlıkları görebilme ve itiraz edebilme becerisi de kazanırız.
Tabi ki tüm bunlar tek bir eğitimle mümkün değil elde edilemez.
Yıllar gerekiyor.
Ve tavsiyem aynı formasyonda kopyala, yapıştır, ezberle kolaycılığı ile değil sorgulayarak, algı kontrolümüzü kaybetmeden hekimlik yapar isek insanlarımıza/insanlığa şifa sunabiliriz.
Gittiğim tüm cinsel eğitimler hemen hemen aynı içeriklere sahipti.
Sadece Doç. Dr. Ümit Sayın yabancı seksologlara göre bazı konularda farklı düşünüyordu. Yurt dışından telefon ile kongreye katılan jinekolog Prof. Dr. Kamisoruk kadın cinselliği konusunda aynen benim gibi düşünüyordu. Ümit Hoca'da bizle aynı görüşteydi. Türkiye’mizde bizlerden farklı düşünen jinekologlar da mevcut.
Cinsel sağlık uzmanlığı düşünen genç meslektaşlarıma önerim; Mutlaka farklı hekim yaklaşımlarının varlığını unutmayınız.
Ölçünüz, tartınız ve klinisyenlerin tecrübelerini dikkate alınız. Sahada çalışan jinekolog, ürolog, genel cerrah, aile hekimlerimiz hangi problemleri çözümlemek durumunda kalıyorlar?
İşte önemli olan kısım budur.
Kinsey ve Pomeroy’u ayrıntılı araştırmadan cinsel terapist olamayız. Önce olan biten cinsel tarihi öğrenmek sonra sahada tedavilere başlamak daha uygundur.
Temel Cinsel Sağlık eğitim müfredatımızın ilk derslerinden biri CİNSEL TIP TARİHİ ve CİNSEL TIBBIN GELECEĞİ dersidir.
Hekimler dışında sağlık meslek gruplarımız ister özel isterse devlet bünyesinde çalışsınlar TEMEL CİNSEL BİLGİLERİ alıp cinsel sağlık alanında branşlaşabilirler.
Türkiye’mizin çocuk, genç, erişkin tüm nüfusumuzun cinsel sağlık uzmanlarına / cinsel terapistlere o kadar çok ihtiyacı var ki…
MOTTOMUZ: CİNSEL SAĞLIĞI İSTİSMAR ETME! ZARAR VERME!
SÜCED (Sağlıklı Üreme Ve Cinsel Eğitim Derneği) KURUCU VE BAŞKANI
CEA (Cinsel Eğitim Akademisi) SORUMLU HEKİMİ
Op. Dr. Ünzile GİRİŞGİN